Home Prirodni lijekovi RECEPT: Sok od nane (mente)!!

RECEPT: Sok od nane (mente)!!

261
0
SHARE

Prošle godine sam prvi puta napravila sok od nane i oduševila se. Dala sam obećanje da ću nam praviti svake godine. Ove godine sam održala obećanje pa sam napravila i duplu mjeru. Ako ste volite nanu,obavezno napraviti ovaj sok. Čak iako ste potpuni laik u kuhinji ovaj sok cete bez greške napraviti.

Potrebno :svježa nana(menta)

šećer

voda

limuntos
Količinu sastojaka prilagodite količini nane kao i sopstvenom ukusu. Ako volite da je intenzivniji okus soka onda stavite manje vode. U ovaj sok u principu ide puno šećera ali nemojte da Vas to brine. Pretjerati ne možete obzirom da se sok konzumira razblažen običnom ili kiselom vodom. Ja sam koristila 2kg šećera na 4 litra vode. Nane dam imala otprilike pola kilograma,ali nisam je vagala. Na to sam sve stavila jednu kesicu limuntosa.

Postupak:

Šećer prelijte hladnom vodom i stavite na ringlu da lagano prokuha,kao kad pravite agdu. Kad je sirup prokuhalo, smanjite na nisku temperaturu i ostavite da kuha još nekih pola sata. Odnosno do one gustine koju želite. Ja ne volim da je pregusto,tako da mi je sasvim dovoljno pola sata.

Dok se sirup kuha nanu dobro operite hladnom vodom i izrežite je na sitno. Ja ne odvajam listiće od grančica nego sve iskoristim.

Kad je sirup već fino ukuhan,skinuti ga sa ringle te dodati limuntos i svježu nanu. Dobro promiješati i ostaviti poklopljeno da stoji 24h. Nakon 24 h sok ćete procijediti kroz čistu gazu i uliti u flaše. Ja obično koristim plastične od pola litre koje mogu zalediti