Home Korisno znanje Uspio je to prebroditi: Bolovao je od bulozne epidermolize, teške kožne bolesti...

Uspio je to prebroditi: Bolovao je od bulozne epidermolize, teške kožne bolesti opasne po život!!

187
0
SHARE

Doktori koji liječe dječaka iz Njemačke oboljelog od bulozne epidermolize, teške bolesti kože opasne po život, izjavili su da su eksperimentalnom genskom terapijom uspjeli da mu stvore potpuno novu kožu.

Dječak leptir Hasan, rođen u Siriji, smješten je prije dvije godine u bolnicu u Njemačkoj s rijetkom, neizlječivom bolesti kože, izazvanom mutacijama gena.Zbog te bolesti koža je izuzetno osjetljiva na dodir, kao krila leptira, i gotovo konstantno je puna plikova i otvorenih rana.

Za njegov slučaj angažovani su doktori iz Italije, koji su uzeli mali uzorak dječakove kože i u laboratoriji dodali njenim ćelijama ispravnu verziju lošeg gena. Potom su mu presadili takvu genetski modifikovanu kožu.

Poslije niza operacija kojima mu je spasavan život, dječak Hasan je dobio novu, genetski modifikovanu kožu, koja prekriva 80 odsto njegovog tijela.

Sada, dvije godine kasnije, njegova koža izgleda potpuno normalno. Doktori navode da je stanje dječaka toliko napredovalo da ne samo da mu više nisu potrebni lijekovi, već je ponovo krenuo u školu i čak igra fudbal.

Hasanov otac rekao je da se dječak sada osjeća kao normalna osoba, da se igra, da je aktivan i uživa u životu.